Net als kikkererwten hét aas voor de karper. Tijgernoten hebben echter het minpunt dat de vis er bekend mee moet raken. Bekend zijn de voercampagnes van maïs met een laagje tijgernoten. Daarna met tijgernoten vissen. Na het  bereiden blijven de tijgernoten vrij hard. Je kunt ze dan ook het beste met een boilienaald aan de hair rijgen.

 

  • Laat de tijgernoten in ruim water 36 tot 48 uur weken. (eventueel suiker of bruin bier toevoegen)
  • Daarna een ruim uur koken in water.
  • Als de tijgernoten daarna afgekoeld raken, raakt het water ‘drabberig’.
  • De tijgernoten zijn dan gereed voor het gebruik.

Aardamandelen (Chufa) -Cyperus esculentus- toch zijn deze noten beter bekend als tijgernoten. Het zijn de vruchten van een grasachtig gewas, dat al bij de Egyptenaren bekend was. Op de dag van vandaag wordt het hoofdzakelijk geteeld in de landen rondom de Middellandse Zee. Hieruit winnen ze een spijsachtige olie. In Spanje maakt men van de sappen een melkachtig drankje, je kunt dat proeven in bijna elke café in Spanje. Tijgernoten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Maar vindt ze nu ook in Zuid-Europa, West-Afrika, Indie, Egypte en Brazilië.

 

De tijgernoten groeien net zoals een aardappel onder de grond. Boven de grond staat alleen een soort gras. Maar wat er onder de grond gebeurd daar gaat het om…. Tijgers, kampioen der partikels?

 

Tijgernoten, kampioen der partikels?
Bereidingswijze.
Het is erg belangrijk dat u de tijgernoten eerst 48 uur laat weken, dat wil dus zeggen 48 uur de tijgers in een emmer volledig onder water. Daarna nog een half uur laten koken. Doet u dit niet dat kan deze partikel zelfs giftig zijn voor de karper en problemen aan het spijsverteringskanaal krijgen. Dan kan er ook een karper aan dood gaan. Koken en weken dus. U verliest er niets mee want al laat je deze wonder-noten een week in een emmer met water staan en al kookt u ze drie uur, ze blijven prima bestand tegen alle soorten witvis. Dit komt omdat ze knapperig blijven en hard. De karper is de enige die plaatkaken heeft . Een soort “noten-kraker”. Dus de tijgertjes zijn zeer selectief. Onthoudt altijd….tijgers jagen in de natuur om te overleven en vangen altijd hun prooi…..
Zelf kweken en oogsten.

Tijgernoten kunt u prima zelf kweken en oogsten. Dit kan zowel buiten in de volle grond als in bloembakken op het balkon. De plant voelt zich het lekkerst in humusrijke grond. Planten moet gebeuren in april (liefst 24 uur laten weken en vervolgens een maand laten kiemen in een potje of bakje bij kamertemperatuur) en oogsten in de herfst.