Naast een goede hengel is een goede molen, een goede lijn en een uitstekende haak natuurlijk onmisbaar om te ‘karperen’. Laten we daar eerst eens naar gaan kijken.

(Vervolg van deel 1)

KARPERMOLENS
Oké, we hebben een leuke hengel gekocht. Nu de molen.
Veel karpervissers prefereren een molen met een vrijloop, ook wel ‘baitrunner’ genoemd.
De baitrunner is een molen met een soort dubbele slip. De eerste slip stelt u zodanig in, dat als de karper het aas neemt en weg’loopt’, de molen bijna geen weerstand geeft. Zodra uw de molen éénmaal ronddraait, springt de molen over op de tweede slip. Deze slip heeft u ingesteld op het landen van de karper; daar waar nodig nog enige vrijloop. Deze baitrunners worden dus voornamelijk gebruikt voor het statisch vissen.

Denkt u dat u voornamelijk met de pen gaat vissen, dan is het ook mogelijk om met een goede stevige ‘normale’ molen te gaan vissen.

Als het even mogelijk is, koop dan een molen/baitrunner met één of meerdere kogellagers (daardoor draait de molen soepeler) en één of meerdere spoelen (makkelijk als u van lijn wilt wisselen). Daarnaast moet u de molen even voelen voordat u ‘m koopt. Voel of de molen lekker in de hand ligt en of deze soepel draait. Het wordt immers een stuk gereedschap waarmee u gaat werken…

Een normale molen koopt u in de winkel voor rond de € 30. Baitrunners zijn er in diverse prijsklassen. Een goede baitrunner kost minimaal zo’n € 75. Winkeliers willen nog weleens baitrunners in de aanbieding doen. Let daar zeker op, het kan u zo enkele tientjes schelen.
Als u op zoek bent naar een goedkope tweedehands molen of baitrunner, kunt u ook op marktplaats kijken.

SIMMEN / LIJNEN
Een hengel en een molen hebben we. Nu de juiste lijn of sim (ouderwetse benaming) nog. In principe kunnen we kiezen uit twee soorten lijn; gevlochten lijn of nylon.

Laten we beginnen met nylon. Iedereen kent dit, het bestaat al jaren. Een kenmerk van nylon is dat het enigszins rekbaar is, het is heel licht elastisch. Dit houdt in dat niet alle spanning van een dril op de hengel komt te staan, maar dat het nylon ook een stuk van die spanning opvangt. Nylon is voor de gewone karpervisserij zeer goed bruikbaar.
De lijndikte is een persoonlijke voorkeur. Voor het vissen op karper adviseren we toch zeker een lijndikte van minimaal 0,20 millimeter, 0,25 mm. en 0,30 mm. is zeker gebruikelijk. Let erop dat de lijn een grote trekkracht heeft. Let tevens op dat de lijn niet sterker is (de trekkracht in lbs) dan de hengel. De lijn kan beter breken dan de hengel…
Daarnaast kunt u er nog op letten om lijn te kopen met weinig ‘geheugen’. Dit houdt in dat de lijn dan niet snel gaat ‘kinken’; het in de war raken door de krullen in de lijn (die ontstaan doordat de lijn om de spoel gewikkeld zit).
Nylon is gebruikelijk verkrijgbaar op spoelen van 25 en 100 meter. Een spoel van 100 meter kost ongeveer € 5.

Gevlochten lijn, in de volksmond ook wel Dyneema genoemd, heeft de naam vijf maal sterker dat vergelijkbare nylon te zijn. (Het is dan ook al gauw zo’n vijf keer duurder.) Het is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van lijnen.
Gevlochten lijn wordt gebruikt voor het vissen op karper in moeilijkere omstandigheden, zoals veel obstakels in het water. Doordat de lijn veel sterker is, wordt de kans groter de gevangen vis toch te landen, ondanks de obstakels.
Het wordt gebruikt in combinatie met een hengel, waarvan de actie minder stijf is. De hengel moet nu immers al het geweld opvangen, omdat de gevlochten lijn geen rek heeft.

Er is inmiddels veel kritiek ontstaan over karpervissers die ook gevlochten lijn in obstakelvrij water gebruiken. Deze karpervissers slaan aan en trekken de karpers als het ware gewoon op de kant. De karper krijgt hierdoor geen kans om moe te raken, raakt in de stress en gaat op de kant als een dolle tekeer, waardoor de kans op beschadigingen groot is.
Denk hieraan als u met gevlochten lijn gaat vissen. Laat de karper eerst moe worden, waardoor de karper op de kant rustig blijft. En gebruik vooral een dunner onderlijntje, zodat de karper bij het vastlopen aan een obstakel nog altijd los kan komen.
Gevlochten lijn is verkrijgbaar op spoelen van 100 meter, die onderling met elkaar verbonden zijn, zodat langer ook mogelijk is. De prijzen liggen zo rond de € 25 per 100 meter.

KARPERHAKEN
Nu begint het erop te lijken. We hebben een hengel, molen en lijn. De haken komen nu aan de beurt. De haak is één van de belangrijkste onderdelen van het karpervissen.
We kunnen de haak op twee manieren benaderen; een losse haak of een montage.
De montage komt in het volgende onderdeel aan bod. Laten we eens gaan kijken naar een goede haak voor het karpervissen.
We gaan er vanuit dat we met de pen (dobber) gaan vissen of dat we zelf een montage gaan maken. We gaan losse haken kopen.

Bij de aanschaf van de haak zijn er diverse punten waar u op moet letten. Let als eerste op de grootte. We zoeken over het algemeen een haakmaat 2 of 4 (al naar gelang uw specifieke eisen, kunt u de haakmaat aanpassen). De haak moet robuust zijn en niet bij de eerste de beste karper ombuigen; let dus op het materiaal.
De vorm van de haak is ook heel belangrijk. De haak moet een brede haakbocht hebben en het einde van de haak moet iets naar buiten staan.
Nu de twee belangrijkste aandachtspunten van de haak. De haak moet goed scherp zijn. Om dit te testen kunt u de haakpunt op uw nagel zetten. U kunt dan voelen of de haakpunt scherp is.
Als tweede het geheim van de smid. Als u de haak goed observeert, ziet u de haakpunt met een weerhaakje. Zoek nu naar een haak waarvan de haakpunt mét weerhaakje licht naar binnen buigt. In combinatie met alle voorgaande punten zijn dit dé killers onder de haken.

Als u al deze punten opvolgt, heeft u een uitstekende haak om te gaan karperen. Haken kosten ongeveer € 2.50 per 10 stuks. De iets betere haken kosten al gauw een euro per stuk.

Op de volgende pagina gaan we onder andere kijken naar diverse karpermontages, goed karperaas en natuurlijk de bereiding van dat aas.