Knucklehead

De beetmelder is net zoals de hengel en de molen een onmisbaar item van de uitrusting van de karpervisser. Een beetmelder zorgt ervoor dat de karpervisser kan zien en/of horen wanneer de karper het aas neemt en er mee wegzwemt. Er bestaan enkele soorten van beetmelders: je hebt de moderne optonic, de staafwaker, de swinger,…. De optonic is volgens mij de beste en meest nauwkeurige beetmelder, je hoort duidelijk de run en snachts zie je het ook dankzij een lampje. Je kan naast de optonic nog een swinger of staafwaker gebruiken voor nog een betere beetregistratie. Een optonic hoeft niet duur te zijn, Fauna Hengelsport heeft goede waterdichte optonics voor +- 20 euro, delkim heeft dan terug duurdere optonics. Waar je vooral moet op letten bij het aanschaffen van een optonic is dat hij waterdicht is, hij een volume en een toon regelaar heeft en een uitgang voor een sounderbox. Verder neem je best steeds reserve batterijen mee naar de waterkant. De meest bekende optronics zijn: Fox, Solar, Ace, Gardner, ATIS, Prologic, Knucklehead, Nash, Neville en Delkim, zoek in google of  bel met Fauna Hengelsport in Raamsdonksveer, telefoon:  0162 – 51 33 08.

 

De staafwaker bestaat uit een stokje dat tussen de 2 steunen in staat met daar een buisje rond dat de lijn vasthoud, eenmaal de karper aan zijn run begint springt het buisje omhoog en weet de visser dat hij moet aanslaan. Het nadeel van deze wakers is dat je steeds op ze moet letten en dat je de lijn niet stuk trekt bij het aanslaan.
De swinger vindt ik persoonlijk beter dan de staafwaker. De swinger is een arm die op en neer kan bewegen en die onder de optonic of het V kopje dat de hengel vasthoud wordt gemonteerd. De lijn zit tussen 2 bolletjes die de lijn goed vasthouden en ook goed loslaten bij het aanslaan. Bij een aanbeet springt de arm omhoog of omlaag bij een tegenzwemmer. In combinatie met een paar optronics wordt elke beet geregistreerd.

Fox Swingers Micro

Fox Swingers Micro

En voor ik het vergeet: Je vangt geen reet als de vis niet eet!