De karpervisserij is in jaren uitgegroeid tot een hobby van vele mensen, maar ook tot een vrij dure hobby. Kijk maar eens wat een accessoires er inmiddels zijn…

(Vervolg van deel 3)

KARPERACCESSOIRES
Hieronder beschrijven we enkele accessoires voor de karpervisser. Niet alle accessoires zijn per sé nodig om goed te kunnen karpervissen, maar handig zijn ze wel om te hebben.
Batterijen – Beetverklikker – Bewaarzak – Bivvy – Boilieboor – Boilienaald – Boiliestopper – Breekstaafje – Fototoestel – Foedraal – Karpersteun – Kurkballetjes – Markeringsdobber – Ontsmettingsmiddel – Overwarp – Pva-string – Pva-zak – Rodpod – Schepnet – Sounderbox – Visparaplu – Visweger – Waker – Weegnet

BATTERIJEN
De meeste, zo niet alle, beetverklikkers werken op batterijen. Zorg daarom voor reservebatterijen, want een batterij stopt er meestal net mee als… juist, meenemen dus. (Vergeet lege batterijen niet meer naar huis te nemen en in de KCA-box te deponeren.)

BEETVERKLIKKER
De beetverklikker is eigenlijk onmisbaar voor het statisch vissen. Het is een elektronisch wondertje dat wordt gebruikt om de visser te waarschuwen dat hij (of zij) beet heeft. Beetverklikkers hebben minimaal een geluidssignaal en een LEDje (een lampje). Een nagloeiLEDje, een toonregeling, een volumeregeling en een aansluitbusje voor een sounderbox zijn extra opties.

BEWAARZAK
Het is niet altijd om een gevangen karper direct te wegen en te meten. Een bewaarzak voor de karper geeft u de mogelijkheid de karper enige tijd verantwoord te bewaren tot de gelegenheid komt dat u wel kunt wegen en meten. Zorg altijd voor een bewaarzak die groot genoeg is.

BIVVY
U heeft ze vast wel eens zien staan langs de waterkant, de legergroene tentjes. Deze bivvy’s zijn verkrijgbaar in één- of meerpersoonsbivvy’s met grondzijl, fiberglas stokken, muskietennetten en vele andere opties.
Overigens is het in vele plaatsen verboden om met een bivvy langs de waterkant te verblijven. Men wordt dan geacht te kamperen waar dat niet mag. Veelal wordt alleen een visparaplu (zonder overwrap) toegestaan.
(Voor informatie kijkt u bij Wetgeving)

BOILIEBOOR
Soms zijn boilie zo hard, dat u bijna uw boilienaald breekt als u door de boilie heen wilt. Een oplossing hiervoor kan een boilieboor zijn. Dit boortje ziet er uit als een boilienaald, doch in plaats van een scherp puntje zit er een boorkopje aan. Hiermee kunt u een klein gaatje in de boilie maken en hierna met de boilienaald door de boilie heen gaan. Wordt ook wel ‘Nut Drill’ genoemd.

BOILIENAALD
De boilienaald is een naald waarmee de boilie aan de hair wordt geregen. Een accessoire dat onmisbaar is voor iedere karpervisser die met boilies vist.

BOILIESTOPPER
De boiliestopper, meestal een v-vormig stukje plastic, zorgt ervoor dat de boilie aan de hair blijft zitten. Eigenlijk een heel milieuonvriendelijk dingetje. Probeer het maar eens met een stevig grassprietje. Werkt net zo goed!

BREEKSTAAFJE
Een breekstaafje, ook wel kniklicht genoemd, is een plastic buisje gevuld met een chemische stof. Tevens zit er in het breekstaafje een soort glazen ampul. Als u deze ampul breekt, reageert de stof die in de ampul zit met de chemische stof in het breekstaafje. Even schudden… en het breekstaafje geeft enkele uren licht. Breekstaafjes kunnen onder andere als dobber of beetverklikker worden gebruikt. Er bestaan breekstaafhoudertjes om het breekstaafje aan de hengel te bevestigen.

TIP BIJ HET THEMA: Omdat Visserslatijn nogal veel vragen heeft gehad over “het vastmaken van dat bolletje aan het lusje” of over het losraken van de boilie, hier nog even een korte uitleg.
Benodigdheden:
*Eén of meerdere boilies
*Eén boiliestopper of een grassprietje
*Eén haak met een hair (het lusje naast de haak)
*Eén boilienaald
Neem de boilie in uw hand. Steek met de boilienaald door de boilie heen. U zult aan de andere zijde van de boilie de boilienaald met het haakje tegenkomen.
Bevestig de hair achter het haakje van de boilienaald. Trek voorzichtig de boilienaald (met daaraan de hair) terug. U zult zien dat u de hair nu door de boilie heen kunt halen.
Heeft u de hair door de boilie heen gehaald, dan kunt u middels een boliestopper de hair bevestigen aan de boilie. U steekt de boiliestopper in de hair en trekt de hair een klein stukje terug, totdat de boiliestopper in de boilie verdwijnt (wel een beetje meebuigen). In plaats van een boiliestopper kunt u ook een grassprietje gebruiken. Werkt net zo goed en is nog beter voor het milieu ook.

FOTOTOESTEL
Nooit vergeten, een fototoestel. Stelt u zich voor dat u die ene kanjer vangt, waar u al jaren op aast, of die ene bijzondere vis… En daarna de foto’s opsturen naar Visserslatijn!

FOEDRAAL
Heeft u meerdere, al dan niet opgetuigde, hengels? Koop een ‘tas’ voor deze hengels. Een foedraal biedt meestal ruimte voor minimaal drie opgetuigde karperhengels. Zo blijven ze droog, schoon en vrijwel onbeschadigd tijdens het vervoer naar de visstek.

KARPERSTEUN
Een steun om de karperhengel op te laten rusten. Deze steunen zijn er met verwisselbare, verstelbare en vaste koppen. Kunnen gebruikt worden in plaats van een rodpod.

KURKBALLETJES
Waarschijnlijk geen goed woord voor simpele balletjes van kurk. Deze kunnen gebruikt worden als voorwerp waar men deeg voor een boilie omheen draait als men pop-up boilies wil maken. Daarnaast kan een balletje van kurk bij het aas aangeboden worden. Hierdoor kan men het aas zwevend maken.

MARKERINGSDOBBER
Het meest gebruikt om de stek te markeren, zodat men steeds op dezelfde plaats kan inwerpen. Kan echter ook gebruikt worden om een stek uit te peilen.

ONTSMETTINGSMIDDEL
Nog relatief bij weinig mensen bekend is het ontsmettingsmiddel voor karpers. Als u enkele druppeltjes van het middel op de wond (haakwond) van een karper aanbrengt, schijnt deze wond snel(ler) te genezen.

OVERWRAP
Een overwrap is eigenlijk een grote hoes die over een visparaplu wordt geschoven. Hierdoor ontstaat er een soort tentje waarin u droog kunt blijven tijdens een regenbui. In principe in veel plaatsen ook niet toegestaan (Voor meer informatie kijkt u bij wetgeving).

PVA-STRING
Een PVA-string is een soort touwtje van PVA. PVA lost in het water zeer snel op. Aan een PVA-string kunnen dan ook diverse boilies worden bevestigd. Als deze string dan aan de onderlijn wordt bevestigd tijdens het inwerpen, zorgt men ervoor dat er direct bij het aas enige voerboilies liggen.

PVA-ZAK
Eigenlijk hetzelfde materiaal als de PVA-string. Alleen nu is het een soort boterhamzakje waarin u bijvoorbeeld uw voer kunt doen. Het zakje lost in het water heel snel op. Hierdoor krijgt u een snel een hoeveelheid op een bepaalde plaats.

RODPOD
Een rodpod is een uitgebreide en grote steun voor twee of drie hengels. Deze metalen steun is meestal in de lengte en breedte verstelbaar en voorzien van steunen, buzzerbars,
bevestigingen voor beetverklikkers en wakers. Meestal kan de rodpod zodanig gedemonteerd worden dat hij makkelijk te vervoeren is.

SCHEPNET
Zonder schepnet kunt u eigenlijk niet gaan vissen. Schepnetten zijn er in diverse soorten en maten. Zorg dat u een stevig schepnet koopt met een voldoende lange steel. Sommige netten zijn tegenwoordig geurvrij.
Schepnet is tevens synoniem voor de tweedehands vraag- en aanbod rubriek van Visserslatijn Nederland.

SOUNDERBOX
Een sounderbox is een kastje dat verbonden is met één of meerdere beetverklikkers. De beetverklikkers geven het signaal middels een kabel door aan de sounderbox die bijvoorbeeld in de bivvy geplaatst kan worden tijdens het slapen. Hierdoor gaat de beetregistratie niet verloren.

VISPARAPLU
Het enige voorwerp wat in iedere plaats is toegestaan om te schuilen voor de Nederlandse weersomstandigheden. Eventueel uit te breiden met een overwrap.

VISWEGER
De anti-leugenaar van de karpervisser. Zorg voor een goede weger. Sommige wegers met veer willen nog wel eens uitrekken, waardoor het gewicht vertekend wordt. In veel wegers bevindt zich ook nog een meetlint. Er bestaan ook digitale wegers, maar die zijn vrij prijzig.

WAKER
Er bestaan diverse soorten wakers, die voor een niet-elektronische beetregistratie zorgen. Staafwakers, wakers met een koortje, monkey climbers, pendulators, ze komen allemaal op hetzelfde neer. Ze registreren het strak trekken en het slap vallen van de lijn. Ze worden vaak in combinatie met een beetverklikker gebruikt.

WEEGNET
Het is niet altijd mogelijk om een karper in een schepnet te wegen. Daarvoor bestaan er weegnetten. Ruime netten waarin de karper geplaatst wordt om te wegen met een visweger.

(GE)VANGEN!
Zo, dat was het dan. De Karpagina’s voor beginners van Visserslatijn. We hadden ons tot doel gesteld om u zover te krijgen dat u op karpers ging ‘hunten’. We hopen dat het gelukt is.

U bent in ieder geval niet de enige.