hqdefaultDe temperatuur en weertype beïnvloeden in grote mate het aasgedrag van de karper.  De karper is een gewoonte dier, hij heeft zijn vaste tijden waarop hij aast. Ook heeft de  karper heeft een vaste route die hij elke dag op bepaalde tijden langsgaat om aas te bemachtigen.

Nu is de kunst om de routes en de aas-tijden te leren kennen. Dit leer je het beste door veel te vissen. Een karperput is eigenlijk een soort puzzel, hoe meer je er vist hoe meer je over het water te weten komt. Elke sessie krijg je weer meer informatie en een bepaald puzzelstukje.

Daarbij bevestigen de uitzonderingen zoals steeds de regel. Veel is ook afhankelijk van het soort viswater. In sierwater of op waters waar het voedselaanbod niet toereikend is kan de karper zelfs het ganse jaar door blijven azen. Omgekeerd kan ook , dan is het in alle gevallen vaak werken om een vis aan de lijn te krijgen.

Dus zie onderstaand lijstje dan ook maar als een algemene informatie.

  • December / Januari / Februari

De karpers bevinden zich op diep water , eten weinig of niets en verplaatsen zich zelden. Sommigen graven zich zelfs gedeeltelijk in de modder in om het warmer te hebben. Weinig bemoedigend voor de karpervisser die in deze tijd veel aan het water verblijft om weinig of niets te vangen. Zonnige dagen geven nog de meeste kans op een aanbeet.

  • Maart / April

De watertemperatuur stijgt langzaam met de eerste zonnige dagen. Ook onze karper wordt actiever. Hoe meer zon hoe vlugger het beter wordt. Voer echter niet te veel , ook nu is de karper nog maar in het begin van zijn activiteit en aast nog altijd sporadisch. Nu komt de karper ook vaak op de middag in ondiepe warmere zones.

  • Mei / Juni

Met het zonnige weer komt de karper echt op dreef. Op sommige dagen lijkt het of hij niet genoeg kan krijgen van het nu beschikbare voedsel. Deze maanden worden dan ook aanzien als een van de beste periodes. Dit is ook de paai periode en soms zijn ze in die tijd dan weer moeilijk te vangen alhoewel je ze dan vaak ziet en hoort als ze in de oevers rommelen.  Kort daarna echter is het of ze alle energie die ze in het paren staken door voedselopname weer moeten aanvullen.

  • Juli / Augustus

Ook nu aast de karper volop. De aas periodes concentreren zich in deze warmere periode echter steeds meer voor en na zonsop en ondergang. Dit zijn dan nu ook de beste tijden.

  • September / oktober

De temperatuur van het water begint te zakken en daarmee de karper activiteit. Hij komt kieskeuriger in het selecteren van zijn aas na de  vraatperiodes van de afgelopen maanden.  Soms lukt het iets beter met een totaal nieuwe flavour. Alhoewel er in die periode soms nog dagen kunnen voorkomen waarop de karpers plots explosief aan het azen slaan alsof zij een reserve willen opdoen voor de winter.

  • November

De karpers trekken naar hun winterkwartier en zijn nu bijna of niet meer te vangen buiten een toevalstreffer.