We gaan al goed. De uitrusting hebben we nu voor het grootste gedeelte te pakken. Laten we eens wat professioneler te werk gaan. We gaan gebruik maken van een montage. Visserslatijn Nederland geeft u wat voorbeelden van karpermontages.

(Vervolg van deel 2)

KARPERMONTAGES
In plaats van een losse haak aan de lijn te bevestigen, zijn er in de lood der tijd diverse montages ontstaan; complete systemen om de kans van het haken en landen van de karper groter te maken. Deze montages kunnen vaak kant en klaar in de winkel gekocht worden, maar u kunt ze ook zelf maken. We gaan niet in op gewichten van lood en maten van haken, deze zijn immers afhankelijk van het te bevissen water.
Hieronder bespreken we enkele montages. In de toekomst zullen we er meer plaatsen.

HELICOPTERRIG

helicopterrig

helicopterrig

Met de helicopterrig kan makkelijk geworpen worden en raakt zelden in de war. Deze rig bestaat uit een werplood aan het einde van de hoofdlijn. Aan het warteltje, welke aan de hoofdlijn is bevestigd, wordt de haak met een hair bevestigd.

De haak kan beaast worden met één of meer (pop-up) boilies.

THE METHOD

The Method

The Method

Dit is een nog relatief onbekende manier van vissen in Nederland. The Method komt oorspronkelijk uit Engeland en is bij vele viswedstrijden reeds verboden, omdat deze methode te goed zou vangen (!).
The Method bestaat uit een voerspriraal, waardoor de hoofdlijn wordt gevoerd. Een korte onderlijn met daaraan een haak met een hair completeert het geheel. Aan de hair wordt een boilie bevestigd.
Nu komt het aparte: Het geheel wordt ingepakt in een dikke laag lokvoer. Er worden twee lagen gebruikt. De binnenste laag is een vast lokvoer, de buitenste laag is weker.
The Method is de methode om grote karper te vangen. Als de voer’bom’ in het water wordt gedeponeerd, valt de buitenste laag snel uitelkaar en lokt de karper naar de stek. Voornamelijk grotere karper zal zich ertoe kunnen zetten om de harde laag van de voer’bom’ te verorberen. Als het dessert vindt de karper de boilie en, gulzig geworden, slurpt de karper deze ook nog even naar binnen. Even aanslaan, haken, landen en meten is alles wat u nog hoeft te doen. Klik hier voor een uitgebreide techniekbeschrijving.

STANDAARD METHODE

STANDAARD METHODE

STANDAARD METHODE

Dé standaardmethode die veel beginnende karpervissers gebruiken is de bovenstaande methode. Overigens niet alleen beginnende karpervissers, maar ook zeer gevorderde karpervissers willen nog weleens op deze uitstekende methode terugvallen.
Op de hoofdlijn wordt een stoppertje gemonteerd. Ongeveer 30 centimeter lager wordt een warteltje aan de hoofdlijn bevestigd. Tussen het warteltje en de stopper hangt een loodje met bijvoorbeeld een oogje (het lood moet kunnen schuiven).
Daarna krijgen we een onderlijn die aan het warteltje wordt vastgemaakt. De onderlijn is ongeveer 20 centimeter lang. Onderaan de onderlijn wordt een haak met een hair bevestigd.
Uiteraard kunnen de genoemde lengtes veranderen, al naar gelang de schuwheid van de karper.

KARPERAAS
Karpers zijn echte gulzige varkens, ze vreten bijna alles wat er voor de bek komt. Daartegen zijn het ook schuwe en slimme dieren. In de loop van het seizoen beginnen ze schuw te worden voor veelgebruikt aas, zodat voor het vangen van karper enige creativiteit nodig is.
We hebben vele soorten aas voor u op een rij gezet op de aaspagina.
En, denk eraan… karper lust bijna alles. Probeer eens van het vertrouwde aas af te stappen en wees eens brutaal om met een aas te gaan vissen waar niemand of weinig mensen nog mee vissen op uw water. U zult zien dat u verrast zult worden.

KARPERAAS-BEREIDING
Oké, u weet nu bijna alles. Het wordt tijd om uw eigen aas te gaan bereiden. Ook dit hebben we voor u op een rij gezet.
U kunt deze pagina benaderen door op aassoorten te klikken. U kunt dan eerst het aas opzoeken en daarna doorklikken op het woord “Bereiding”. U kunt ook direct naar de bereiding van diverse soorten aas gaan, klik dan hier op Bereiden van aassoorten.

Op de volgende pagina gaan we onder andere kijken naar diverse karperaccessoires. Want met alleen een hengel en een molen bent u er nog lang niet…