Hieronder wil ik nog een paar zgn. “dips” de revue laten passeren. Deze kan je natuurlijk ook kant en klaar kopen maar dan weet je precies hoeveel je kwijt bent.
Dit zijn zo van die zeer prijzige attributen. Daar in tegen zijn ze zelf heel makkelijk te maken! Je hoeft echt geen “keuken prinses” te zijn om deze te maken.
Honing-Kaneel dipsaus:
Een lepel kaneel toevoegen aan een glas vloeibare honing. Goed doorroeren en je bent al klaar.
Zoals ik al ergens hierboven al heb gezegd: “karpers zijn echte zoete-kauwen”
Sinasappel dipsaus:
Drie lepels suiker in een klein pannetje zolang verhitten totdat dit een vloeistof wordt. Hier het sap van 3 sinaasappels bij gieten en dit zolang laten koken totdat de vloeistof stroperig begint te worden. Dit vervolgens laten afkoelen. Als je vist met fruitige boillies is deze dip een kanjer.
Chocoladenoot dipsaus:
Enkele lepels Nutella met water , cacaopoeder, suiker en fijn gemalen noten tot een dikke vloeistof roeren. Deze dip heeft een sterke, lokkende werking want, een gedeelte van het omhulsel stijgt op en een deel verdeelt zich op de bodem rond om de boillie. Dit werkt het beste natuurlijk op stilstaand water, maar dat hoeft geen verdere uitleg.
Knoflook dipsaus:
Ook een karper wil wel eens een “hartige hap”. Daarom zal je het ook eens kunnen proberen met een sausje die niet verkeerd zou staan in een shoarma zaak.
Je pelt een paar teentjes knoflook en laat ze samen met wat olijfolie een paar dagen lekker intrekken. Ik weet zeker dat de karper dit weet te appricieren!! Misschien vang je hierdoor wel een nieuw P.B.
Er zijn natuurlijk veel meer dip’s zelf te bedenken.
Ik weet er zelf op dit moment nagenoeg geen een meer maar ik neem aan degene die dit leest zelf ook op bepaalde gedachte komt. Daarom “daag ik jullie uit” om zelf eens met een of ander brouwsel te komen.
Als dit in praktijk werkt zullen wij het wederom vermelden op deze site ook weer met de naam eronder van de “kok” die het verzonnen heeft.
Graag uw reacties hieronder.
Door o.a. fermentatie van eiwitrijke producten ontstaat wateroplosbaar eiwit, ook wel vrije aminozuren genoemd. Karpers kunnen deze waarnemen en worden hierdoor gestimuleerd om te azen. Voorbeelden van producten die rijk zijn aan vrije aminozuren zijn Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc. In de supermarkt zijn er echter ook diverse te verkrijgen en die zijn ook erg effectief.
Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) 50-100 gram per kg mix
Maggi (op basis van tarwe-eiwit) 75-100 ml per kg mix
Soja/oestersaus (op basis van soja-eiwit) 25-50 ml per kg mix
Ve-tsin (glutaminezuur) 5-15 gram per kg mix
Sojamelk 50-200 ml per kg mix
IN EEN DIP?
Dippen en soaken is de laatste jaren enorm in populariteit toe genomen. Maggi en oestersaus zijn zo uit de fles te gebruiken als dip. Met trassi gaat dat natuurlijk niet, maar is wel zeer effectief in te zetten op de volgende manier:
– Rasp 100 gram trassi
– Voeg 100 gram Maggi toe en 50 gram vloeibare Goela Djawa
– Roeren en klaar!
50-100 gram per kg boiliemix als toevoeging, zal de boilies flink doen toenemen in instant respons.
Een ander mooie soak is de volgende:
– Maal een blikje maïs fijn in de keukenmachine
– Voeg 1 zakje gist toe en 25 gram suiker en 100 ml water
– Maal nog eens goed en verpak in een te grote bak ( gisting)
– Laat een paar weken gisten
Deze maïsdip is zeer goed te gebruiken om je boilies in te soaken. Gooi een scheut over je boilies en laat lekker een nachtje intrekken.
100ml ketjap manis(zoet)
50 ml aminol
50ml melasse(copra, van rietsuiker)
50ml vloeibare lever,
50ml maggi.
Eddy, ik denk dat je als emulgator lecitine kunt gebruiken(supermarkt)
betere verspreiding /waterlagen: beetje melasse?? zwaarder als water.
zomaar een hersenspinsel hoor!! correct me if i,m wrong.
dip zelf lijkt me zeker het proberen waard.
Mijn dip: Pak een kookpannetje en vul deze met 400 /500ml water.breng het water op een laag pitje tot net onder het kookpunt,dit is het moment van het toevoegen van bak en braad olie uit de fles.doe er zo”n 200ml in en roer dit goed tot 1 geheel,dan beetje bij beetje doen we er 500 gram suiker bij,al roerende nu aan de kook brengen,dit stolt niet meteen tot een wat dikkere drap ! dit komt wanneer je het laat afkoelen,is je suiker erbij gemixt (500 gram) dan zetten we het vuur uit en gooien we er de flavour bij,je kan uiteraard zelf uitmaken met welke flavour je dit doet.gooi er een flinke hoeveelheid bij,pak hem beet 15-20 ml,laat dit afkoelen in de pan tot het laauw is,gooi het dan over in een potje,(zorg dat deze goed af sluit!!)
zet het daarna in de koeling voor 24 uur,
dit kan met alle flavours gemaakt worden,ook met vis.gebruik hiervoor geen suiker,ik gebruik meestal sardine olie uit blik,maar je kan hier natuurlijk zelf mee experimenteren.
je zal merken dat als je deze dip gebruikt er een echt oliespoor vrijkomt wat boven water te zien is.de wind krijgt er niet eens vat op,heeft bij mijn instans sessies vaak geleid tot resultaat,hoop julie weer wat wijzer gemaakt te hebben.
Dip siroop
1 kg suiker opkoken met 100 ml water,tot een heldere waterige uitziende oplossing ontstaat.Als de siroop afgekoeld is
voeg ik zoveel aroma toe als nodig is,tot ik na proeven denk dat de karper wel van mijn smaakje zal houden.
In deze siroop laat ik mijn boilies minstens vijf uur marineren,zodat de smaak door de buitenste laag van de boilies word opgenomen.
Bronvermelding: Karpervissen van Andreas Janitzki
Hoe maak ik een dip en wat heb ik nodig?
Wat heb ik nodig?
-1kg suiker
-100ml water
-aroma(smaakstoffen:zoals limonadesiroop of maggi)
Hoe maak ik een dip?
1. Doe de suiker en het water in een pan en laat het koken tot het een soort siroop is.
2. laat het een beetje afkoelen en voeg dan de smaakstoffen toe. Dat kan zijn; limonadesiroop,maggie,sterke koffie,kruiden,sappen van fruit en groenten of flavour die je ook in je boilie hebt gebruikt.(dat versterkt het effect).
3.Nu moet je je boilies 24uur laten weken in de dip en dan is het klaar. Het is wel een kliederboel maar het werkt prima.
Alleen maggie werkt ook.
Mooie post bedankt