De Amer vormt de voortzetting van de Bergsche Maas. De Amer begint bij Geertruidenberg waar het water van de Donge samenstroomt met het water van de Bergsche Maas. De Amer mondt uit in het Hollands Diep. De rivier is bijna twaalf kilometer lang, 400 meter breed en vormt de zuidelijke begrenzing van Nationaal Park De Biesbosch. Aan de noordoever grenst de Amer aan de Biesbosch. Met name in de zomer erg druk met pleziervaart maar een zeer goede en gevarieerde visstand.
Langs de rivier vinden we de dorpen Drimmelen en Lage Zwaluwe in beide plaatsjes vind je trailerhellingen. In Geertruidenberg vind je de Amercentrale een energiecentrale die haar naam ontleend aan de rivier.
Stekken en toegankelijkheid aan de Amer.
De Amercentrale is een bekende winter stek waar koelwater net een aantal graden warmer is en waar we snoekbaars kunnen verwachten. Verder vinden we stekken bij de openingen van kreken en gaten in de Biesbosch. Hier vind je ook de wat diepere gaten die tot een meter of tien diep reiken.
De Amer heeft een zeer natuurrijke oever met rietkragen brede ondiepe zones met leliebedden. Er zijn ook oeverzones aangemaakt die afgesloten zijn door een damwand van basalt stenen deze afgesloten gedeeltes hebben kleine openingen waar je met een kayak kunt komen. Deze gedeeltes zijn prachtige kraamkamers waar je in het voorjaar snoek kan verwachten en ook altijd wel, kleine, baars te vinden is.
Ook de kribben zijn stekken die je niet moet overslaan. De kribben op de Amer zijn echter niet erg lang en bij velen is de waterdiepte niet hoog. Bij een aantal kribben vind je echter wat diepere gaten tot een meter of zeven.
Amer bij uitstek water voor de bootvisser.
Er zijn stekken te vinden waar een kantvisser met vastestok of feederhengel heel goed uit de voeten kan. Toch is de Amer voornamelijk een rivier waar de bootvisser echt in het voordeel is. Door de natuurlijke en dicht begroeide oever zijn de oevers en kribben slecht bereikbaar voor de kantvisser. Daarnaast is de bootvisser natuurlijk in het voordeel door de mogelijkheid om zich te verplaatsen en de vis op te zoeken.
In de verschillende plaatsjes aan de Amer zijn overigens bootjes te huur waarmee de sportvisser zonder boot toch nog met de boot het water op kan.
Vissoorten op de Amer.
Op de Amer zijn de meeste vissoorten van de rivier wel vertegenwoordigd Brasem en blankvoorn komen we er dan ook vollop tegen maar zo zijn er ook vangstmeldingen van karper die een zeer respectabele afmeting kunnen aannemen. Voor die karper is de Amer centrale een gekende stek. Zoals wellicht op elke rivier geld moet je hier tijd in het water investeren om karper te kunnen vangen en een karper visser die van uit een boot kan vissen weet ik dat je zeker een mooie tijd kan hebben aan de Amer.
Overigens ben ik ook regelmatig harder tegengekomen. Zeker in de wat heldere aangelegen water en in de aakvlaai ben ik al regelmatig grazende harder tegen gekomen. Niet kunnen vangen overigens..
Roofvissen.
Op de Amer zijn verschillende roofvissen te vinden zoals de bekende snoekbaars en snoek. Snoeken kunnen op de Amer zeer groot worden en ook de snoekbaars vind je hier van respectabele afmetingen. Naast de snoek en snoekbaars vind je de kleine jager Baars. En hier kan je gerust een hele dag gericht op vissen en leuke aantallen vangen.
De nieuw komer, roofblei wordt inmiddels ook gevangen en hier kan je ook echt gericht op vissen op de juiste stekken waar het water in beroering komt.
Een andere roofvis die de laatste tijd veel in het nieuws is is de Meerval. Bij de Amercentrale is in 1997 nog een monster meerval gevangen van 184cm en 50 kilo. Een monster meerval dus en zo zijn er meer vangstmeldingen van meervallen op de Amer.
Vergunningen en rechten.
Voor het vissen op de Amer is een kleinevispas als je hier vist met maximaal één hengel en de wettelijk aangewezen aassoorten gebruikt.
Recente reacties