Wat is boekweit?
Veel mensen denken dat boekweit een graan is, maar eigenlijk is het een fruitzaad. De driehoekige zaden zijn glutenvrij en komen oorspronkelijk uit Azië en Noord-Europa. In de 17e eeuw brachten de Nederlanders hun ‘Bockweit’ mee naar Amerika. Boekweit is eenvoudig te verbouwen en resistent voor slechte weersomstandigheden als regen en vorst, waardoor het goedkoop te verkrijgen is. Het zaad speelt een grote rol in de Russische en Poolse keuken, maar is ook wijdverspreid in o.a. Canada, Amerika en Frankrijk. Het heeft een nootachtige, unieke smaak en kan worden gebruikt in tal van hartige en zoete gerechten.
De gezondheidsvoordelen:
- Boekweit bevat veel van de flavonoïde rutine. Rutine remt ontstekingen en zorgt voor een goede doorstroming van het bloed. Het beschermt ons tegen hart- en vaatziekten.
- Boekweit bevat veel mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, zink, koper en vitaminen B. Magnesium heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel. Hierdoor slaap je beter, ervaar je minder stress en heb je een rustiger hartslag. Uit onderzoek blijft ook dat mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen meer moeite hebben om op gewicht te blijven. Het is erg interessant om over magnesium te lezen dus ik kan iedereen aanraden hier eens naar te Google’n.
- Boekweit houdt de bloedsuikerspiegel in balans, waardoor het de kans op diabetes verlaagt. Na het eten van boekweit voel je je ook lang verzadigd, waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt.
- Boekweit bevat veel vezels, zo’n 4,5 gram per cup (170 gram).
Verkrijgbaar in onze regio bij: partikelgigant.nl
De Partikelgigant.
Edisonlaan 39
4904 HR Oosterhout
T: +31648884838
Recente reacties