Resumé
Succesfactoren zijn dus die dingen waar we als karpervisser zelf invloed op kunnen uitoefenen en die leiden tot meer karper op de kant. De belangrijkste nog even op een rijtje gezet.
» Doorzetten 🙂
» Let op het groeipotentieel van het water; veel of groot (stel een doel vast),
» Speur de karpers op door observatie of via andere trucs en ga daar vissen,
» Zoek uit welke wijze van vissen het meest effectief is (mobiel of statisch/ zinkend of drijvend),
» Leg een voerplek aan,
» Varieer niet alleen geregeld van voerstek, maar ook van voerpatroon (en van voer),
» Voer bij tijdens het vissen, gooi af en toe opnieuw in,
» Vis ook een hengel juist buiten de voerstek,
» Zoek het niet teveel in de samenstelling van uw boilie, gebruik flavours met beleid,
» Varieer in vorm, geur en grootte om dressuur te doorbreken,
» Denk na over effectiviteit van de rig (leer van slecht werkende rigs).
Realiseert u zich wel dat dit geen wondermiddel is. Er zijn best wel veel momenten waarbij de karper eenvoudig weg niet op het voer reageert. Bijvoorbeeld als er plenty natuurlijk voedsel is. Overschakelen op een andere wijze van vissen (bijvoorbeeld drijvend) kan dan vaak veel meer effect hebben. De beste tijd om te scoren met voersessies is de periode augustus – november. De slechtste tijd is niet de winter maar het voorjaar (april en mei). Deze maanden zijn zeer grillig. Dagen dat de karper het zeer goed doet (waarbij voeren eigenlijk niet eens nodig is), wisselen elkaar af met dagen dat ze absoluut niet te vangen zijn.
Natuurlijk zijn er nog meer succesfactoren dan hier aangegeven zijn. De enige manier om die ‘boven water’ te krijgen is naast veel vissen, het bijhouden van aantekeningen. Ik onderstreep nog maar eens dat geluk en omstandigheden veel bepalen.
Voorbeeld :
Als de vis goed op het voer zit en u de ene beet na de andere krijgt, maar steeds vissen verspeelt, dan zult u dus geen succes hebben. Probeer in ieder geval uit te zoeken waarom u faalt, want dan maak u die fout niet nog eens. Ook als alles perfect loopt, is het raadzaam om na te gaan waardoor dat komt. Ligt het wel aan dat aas of aan die lengte van de onderlijn?
Ik zou het leuk vinden om via de e-mail nog meer succesfactoren te vernemen. Deze kunnen dan weer aan het rijtje worden toegevoegd. Veel succes!