Uiteraard staan de moderne karpervisser verschillende aassoorten ter beschikking. Het voert te ver om ze hier allemaal op te noemen, maar neem van mij aan dat karper vangbaar is op elk denkbaar aas. Ik kijk liever naar de wijze van vissen die het meest in aanmerking komt, en kies dan pas mijn aassoort.
STRATEGIE
Voeren, Techniek en Tactiek
Korte termijn
Vissen aan de oppervlakte, hondenbrokken
Vele wateren die enigszins kleinschalig van aard zijn lenen zich hier goed voor. Maar weinigen weten echter dat ook op groter water vissen goed aan de oppervlakte zijn te vangen, mits de drijvende aassoort eerst aan ze is gevoerd.
De onvolprezen broodkorst moet de laatste tijd plaats maken voor katte- en hondenbrokken. Vooral de zogenaamde mixers (pedigree-pal etc.) doen het erg goed en kosten bijna niets. Bevestiging van broodkorst lijkt me niet al te moeilijk, maar hondenbrokken moeten speciaal worden behandeld om ze aan de haak te kunnen rijgen. Hiertoe gaan ze 1 minuut in het water waarna ze worden afgegoten. Na ongeveer 1.5 uur zijn ze dan lekker taai en kunnen worden gebruikt op de haak. Voor het voeren niet nodig natuurlijk. De brokken kunnen solo of met 2 a 3 bij elkaar op een klauwhaak maat 2 worden gebruikt. Geen gedoe met hairs etc., is allemaal maar ingewikkeld en beslist niet nodig (tenzij dressuur). De vis blijkt wel snel bang te worden van de lijn (lijndressuur). Vissen met zo dun mogelijke lijnen (Dyneema?) is de oplossing. Als de lijn recht van de hengeltop naar het water kan lopen, en zo het water niet raakt, kan de lijndressuur enige tijd succesvol worden omzeild. Verder voelt de vis zich in de buurt van planten of onder overhangende bomen, meestal veiliger en zal eerder happen. Soms gaat het ook beter naarmate er verder van de kant kan worden gevist.
Het is een mobiele visserij (weinig meeslepen dus) en je kunt de karper als het ware opzoeken. In wateren die zich er voor lenen kan het de meest effectieve vormen van karpervissen zijn. Vangsten van 10 karpers op een dag (ja ook grote vissen!) zijn dan mogelijk. De beste tijd is stellig april, begin mei. Naarmate de zomer vordert lijkt het wat lastiger te worden. Wat ik ook nog wel eens doe is bij aankomst op een stuk of 4 plekken wat brokken voeren en deze dan met tussenpozen van een half uur bezoeken. Gaat natuurlijk alleen als er niet teveel watervogels zijn. Ook meeuwen zijn soms een crime. Verder een gouden tactiek gebleken. Plaatsen waar veel drijfvuil ligt verdienen speciale aandacht.
Succesfactoren : Mobiliteit en voeren!
Zoals gezegd wordt het in de zomer soms wat lastiger, de kantvisserij wil dan (vooral s’avonds laat) wel eens uitkomst bieden.
Dit is de statische variant op het drijvend-aas vissen. Na aankomst strooi je wat brokken op veelbelovende plekken en wacht rustig af tot de karper komt azen. Bewegende rietstengels, smakgeluiden of golven verraden of onze vriend is gearriveerd. Pas dan gaat ons haakaas te water. In het donker wordt de beet geregistreerd doordat je de lijn tussen duim en wijsvinger houdt. Bij een beet voel je de lijn tussen je vingers trekken en moet worden aangeslagen. Een sensationele visserij! Natuurlijk kan de hengel ook in een steun met een elektronische beetverklikker worden gelegd. Stel hem wel zacht af (stop desnoods gras in de luidspreker), want 100 decibel op een stille zomeravond is oorverdovend en karperverjagend. De aanwezigheid van straatverlichting is niet alleen handig voor ons, maar kan soms ook aasgarnaaltjes e.d. en daarmee karper aantrekken.
Het vissen met de pen of met zelfhaaksystemen?
Het vissen met de pen is natuurlijk de meest toegepaste methode als het om korte termijn-strategie gaat. Als ik kies voor partikels vis ik meestal het aas op een hair. In situaties met veel waterplanten is dit echter vragen om moeilijkheden. De kale haak pakt dan steeds veel kroos e.d. In dat geval dus gewoon aas op de haak De roemruchte borrelaars of bellenblazer kan natuurlijk ook uitstekend met de pen worden gevist. Vooral een mestpiertje of trosje maden is dan een killer.
Ik heb ontdekt dat het vissen met de pen in combinatie met boilies niet altijd effectief is. Het lijkt soms wel of de vis de boel al heeft uitgespuugd voordat er sprake is van een fatsoenlijke beet. Je kan dan beter met vastlood gaan zitten of een partikel aan je hair knopen. Op de en of andere manier gaat dat beter dan penvissen met de boilie.
Partikels
Partikels lenen zich bij uitstek voor het maken van korte termijn voerplekjes, die dan achtereenvolgens met de pen kunnen worden afgevist. Standaard pas ik kippenmaïs (weken en 30 minuten koken) toe, gewoon omdat het een goede instant-response (dwz de vis eet het aas zonder introductie) geeft. Ook blikmaïs en maples doen het vaak goed als instant-particle. Verder zijn tijgernoten, kikkererwten en kidney-beans het vermelden waard. Vooral de tijgernoot (wat eigenlijk geen noot is maar een soort knolletje) is een bewezen goede particle. Weliswaar geen hoge instant-response, maar na enig voeren kan de karper er moeilijk afblijven. Zelf vis ik het liefst heel scherp met de pen. Dat wil zeggen dat de particle zich op een korte hair bevindt en dat de haak huist iets boven de bodem staat. Op elk stootje wordt geslagen, wel een inspannende visserij. Haken die enigszins zijn gezet (punt staat niet in verlengde van steel), hebben mijn voorkeur. (Fox II, Drennan boilie-hook). Deze stand van de haak verhoogd de inhakingskansen aanmerkelijk. Bij het penvissen is de haakkeuze overigens minder kritisch in vergelijking met zelfhaaksystemen.
Korte termijn visserij en zelfhaaksystemen
Tot voorkort dacht ik dat particles zoals maïs, het beste aas vormde voor een spontane vissessie zonder voeren vooraf. Om de een of andere reden (misschien ook wel omdat ik het zo veel lees) pas ik ook voor korte termijn sessies steeds vaker slechts boilies toe. Gewoon een handje onder de kant en een hengel met de pen erop en nog een hengel met een stuk lood een eindje verderop. Hoewel particles sneller karper op de stek brengen, lijkt het wel of ze maar een deel van de stek leegeten en dan niet meer terugkomen, of pas veel later. Dit geldt ook wel voor boilies, maar de kans dat de goede boilie wordt gevonden is dan toch hoger, gewoon omdat er minder liggen. Uit observaties hebben we inmiddels geleerd dat karper inderdaad maar een deel van het voer opeet en dan later nog eens een keertje langskomt. Ook geregeld een handje bijvoeren kan de aandacht van de vissen weer terugbrengen, ook als het voer nog niet op is. Bij de korte termijn strategie past de PVA string uitstekend. Door middel van een stukje PVA (lost op in water) kan immers heel compact worden bijgevoerd, vooral op afstand. Gebruik de touwvorm (25 meter op een klosje) niet bij water kouder dan een graad of 8, het lost dan niet op. Vellen/repen PVA lossen dan nog wel op.
Het vissen met vast lood en een onderlijn heeft verder als voordeel dat de vis geen lijn voelt als hij bij het aas zwemt, een nadeel van het vissen met de pen.