Afstandvissen
Op sommige stekken is het niet mogelijk om met het pennetje onze karper te belagen. Vooral als je niet over een bootje beschikt kan het zijn dat je die schitterende stek aan de overkant van het water niet kunt bereiken. Het vissen op afstand kan op dit soort momenten een uitkomst bieden.
Er zijn meerdere mogelijkheden om op afstand te vissen. De keuze van vissen hangt ook voor een groot gedeelte af van de eigenschappen van het water. We kunnen dus zoals reeds eerder vermeld op verschillende manieren op afstand vissen, namelijk:
Freelining
Het schuifloodsysteem
Vast-loodsysteem
De backstop
Freelining
Het freelining is een vrij simpele en mooie manier van vissen. Tegenwoordig vissen helaas weinig mensen mee volgens deze methode. De lijn word door de geleideogen van de hengel gehaald. Deze hengel mag een vrij zachte hengel zijn. Met een zachte hengel bedoel ik een hengel die vrij snel buigt en mooi parabolisch buigt. Waarom dit bij voorkeur een zachte hengel dient te zijn komt door het feit dat we met dit systeem met vrij zacht aas vissen. Doot het gebruik van een zachte hengel word het zachte aas bijvoorbeeld een kruimig gekookte aardappel of een smeuig balletje deeg veel makkelijker weggeworpen zonder dat het aas van de haak af vliegt. Met het freelining systeem word er gevist zonder lood of andere verzwaring. Als waker (welke we tussen de molen en het startoog aan de lijn hangen) gebruiken we een opgerold stukje alluminium folie of een licht staafwakertje. Dit lichte wakertje hangen we zo’n 60 cm onder de hengel, zodat bij een aanbeet er voldoende ruimte is. Zorg er dus voor dat de hengels hoog op de steunen staan en dat de toppen schuin naar beneden staan en naar de stek waar je vist wijzen. Op deze manier hoeft een karper die jouw niet te versmaden hapje heeft gevonden geen enkele weerstand te voelen. In principe is dit een klassieke manier van afstandvissen. Sommige mensen (waaronder ook ikzelf) hebben nog steeds een speciale band met deze vorm van visserij, want wat is er nou mooier om je stukje folie langzaam tegen je hengel aan te zien kruipen ? De enige voorwaarde om met dit systeem te vissen is echter wel dat het water dat word bevist niet of nauwelijks stroomt.
Het schuifloodsysteem
Het vissen met behulp van het schuifloodsysteem is eigenlijk niet veel anders dan het freelining systeem. Bij dit systeem wordt in tegenstelling tot het freelining systeem wel een loodje op de lijn gemonteerd. Dit systeem behoort eigenlijk ook tot de klassieke systemen en kan op wateren worden gebruikt waar het middelmatig stroomt. In tegestelling tot het vorig besproken systeem kunnen we met het schuifloodsysteem volop varieren met ons aas. Er kan zowel met zachte als harde aassoorten worden gevist. Bij het optuigen van van de hengel schuiven we allereerst het schuifloodje op de lijn. Het gewicht van het schuiflood wordt bepaald mede door het gewicht van het aas en de sterkte van de stroming op het water. Na het monteren van het lood monteren we een rubber balletje of stukje siliconenslang dat voor het absorberen van de klappen van het lood zorgt. Hierna monteren we het stuitje dat ervoor zorgt dat het gemonteerde lood niet tot aan de haak zakt. Hierna monteren we met een wartel een soepele gevlochten ondelijn of juist een stijve amnesia onderlijn. De keuze met betrekking tot de onderlijn is geheel uw eigen keuze (klik hier) voor meer informatie over onderlijnen) . Ook kan worden gekozen voor de simpelste manier, namelijk het gebruiken van de hoofdlijn als onderlijn. Hiervoor hoeft dus niet extra geknoopt te worden. Als waker gebruiken we ook met dit systeem het alluminium folie wakertje of een lichte staafwaker. De hengelopstelling is exact hetzelfde als bij het freelining systeem.
Bij de zojuist beschreven systemen moet er echter wel met nadrukbij worden verteld dat dichtbij de hengels aanwezig zijn en desondanks het eventuele gebruik van elektronische beetverklikkers ervoor gezorgd moet worden dat met alert is. Een aanbeet van een karper kan op sommige wateren het rolletje folie binnen no-time tegen de hengel doen klappen.
Het vast-loodsysteem
Sinds enkele jaren geleden is er vanuit Engeland een geheel nieuw systeem overgewaaid. Voorgaande systemen streefden ernaar om zo licht mogelijk te vissen en de karper zo min mogelijk weerstand te laten voelen. Wel, met het vast-loodsysteem behoort deze theorie voorgoed tot het verleden. Dit systeem werkt juist geheel tegendraads aan de voorgaande systemen. Allereerst wordt bij het optuigen van de karperhengel welke overigens van een zwaarder kaliber dient te zijn, een zwaar stuk lood gemonteerd. Hierdoor is het mede mogelijk om op zwaar stromend water het aas op een juiste manier te presenteren. Dit stuk lood moet voor het gewenste effect van dit systeem minimaal 40 gram bedragen maar kan soms wel tot een gewicht van 200 gram gaan. De opstelling van de hengels is niet zo heel belangrijk, al streef ikzelf er wel altijd naar om mijn toppen richting het aas te hebben staan. Door het gebruik van een zogenaamde tube boven het lood, wordt het “in de war gooien” van het systeem tot een minimum beperkt. Vervolgens monteren we door middel van een wartel de onderlijn naar keuze. Voor meer informatie omtrent onderlijnen en rigs verwijs ik u graag naar het onderwerp rigs. Na het bevestigen van de onderlijn, zorgen we ervoor dat het lood vast word gezet op de wartel van het onderlijnsysteem door middel van bijvoorbeeld een stukje siliconenslang. Het vast-loodsysteem leent zich uitsluitend voor het vissen met de wat hardere aassoorten zoals bijvoorbeeld particles of boilies. Hiervoor is het dus nootzakelijk om een zogenaamde hair op het onderlijnsysteem te bevestigen. Hoe u dit kunt doen leest u in het onderwerp rigs. De werking van het vast-lood systeem is als volgt: Het aas ligt op de bodem van het water. Wanneer een karper interesse heeft voor uw aas en deze het van de bodem zuigt, dan strekt de onderlijn zich. Hierdoor zorgt de blote haakpunt op zijn beurt weer dat vriend karper zichzelf “prikt” door het gewicht van het lood. De kaper schrikt hier dusdanig van dat hij er vandoor gaat, met als gillende beetpieper als gevolg. Het enige wat u nu te doen staat is de hengel van de steun te pakken en de haak te “zetten”. Dit houd in tegenstelling tot het freelining en het schuifloodsysteem in, dat er niet hard aangeslagen dient te worden maar dat de hengel alleen maar met een rustige beweging naar achteren moet worden gehaald. Wanneer u uw lijnen uitvaart met behulp van een bootje en uw lijnen erg ver uit de kant liggen, dan ligt dit anders maar dan moet u weten dat dit om honderden meters gaat.
Persoonlijk vind ik dat het systeem mooi is bedacht en dat het uitermate goed werkt, mits er zorgvuldig mee word omgegaan. Het systeem zorgt er zelfs voor dat we een zeer lange tijd aan de waterkant kunnen vertoeven. Het gebruik van tent, stretcher en slaapzak kom je dan ook steeds meer tegen. Ik tref helaas steeds vaker “vissers” aan die letterlijk volgens het boekje te werk gaan. Men koopt alle benodigde materialen en gaat zogenaamd zitten vissen, waarbij het drinken van veel alcoholische versnaperingen en het roken van allerlei rotzooi de hoogste prioriteit heeft. Het karpervissen word veelal op een laag pitje gezet en bij een aanbeet word er niet correct gereageerd en gehandeld. Ik ben van mening dat wij als echte karpervissers de vis met alle respect dienen te behandelen. Hierbij hoort ook uiteraard het gebruik van de veilige loodmontages waarbij bij het verspelen van een vis, de vis niet onnodig dagen lang met een zwaar stuk lood blijft rondzwemmen. Ook het gebruik van een goede onthakingsmat is onontbeerlijk.
De backstop
Als laatste systeem beschrijf ik de backstop. Dit systeem is eigenlijk een soort combinatie tussen het schuiflood- en het vast-loodsysteem. De montage is als volgt: monteer allereerst een stuitje op de hoofdlijn. Vervolgens monteren we het schuiflood op de lijn. Het systeem wordt verder afgemaakt zoals het schuifloodsysteem. Door middel van het als eerste gemonteerde stuitje stellen we de maximum ruimte in wat de vis bij opname van het aas krijgt. Wanneer de karper het aas tot zich neemt kan deze net zolang doorzwemmen totdat het schuiflood bij het stuitje is aangekomen. Vervolgens krijgen we hetzelfde effect als bij het vast-loodsysteem. Eigenlijk kunnen we dus bij de backstop ook spreken van een “uitgestelde” vast-loodmontage oftewel het zelfhakingssysteem. Deze montage kan zeer effectief werken op bijvoorbeeld dressuurwateren waar de karper voorzichtig is geworden door meerdere malen gevangen te zijn geweest.